Aktualności

Zobacz o u nas słychać!

DSC09778

Werderkäse na Otwarciu Olęderskiego Parku Etnograficznego

Wielka Nieszawka posiada bogatą historię związaną z osadnictwem menonitów i kolonizacją olędrów na ziemiach Polski. Ich obecność została zauważona w tej wsi na początku XVII wieku. Nic więc dziwnego, że władze Olęderskiego Parku Etnograficznego postanowiły zaprosić Jacka Opitza na wielkie otwarcie.  Jacek jest historykiem zafascynowanym kulturą menonicką w Polsce. Odtworzył barwną historię i recepturę Menonickiego…
DSC00644

Majówka z regionalnymi serami w Novotelu Gdańsk Marina

Majówka z regionalnymi serami już za nami! Serdecznie dziękujemy wszystkim zainteresowanym za obecność i zakupy. Jesteśmy bardzo dumni z faktu, że promowane przez nas przysmaki spotykają się z tak ciepłym przyjęciem ze strony gości z całej Polski oraz z zagranicy. Na wstępie chcielibyśmy serdecznie podziękować Andrzejowi Wielgosińskiemu - Szefowi Kuchni w restauracji Gdańskiego Novotelu Marina…
Jarmark Żuławski w CH Osowa

Jarmark Żuławski w CH OSOWA – Edycja Majówkowa

Zapraszamy na majówkową edycję Jarmarku Żuławskiego w CH Osowa. Jak co miesiąc do centrum handlowego przyjadą prosto ze wsi rolnicy i drobni producenci zrzeszeni w inicjatywie Żuławskie Smaki. Jakie pyszności czekają na gości Jarmarku Majówkowego? WYSTAWCY: Żuławska Zagroda – kiszonki i przetwory warzywne Specjały z Borów – naturalne wyroby mięsne i wędzonki PolMALINAska – ekskluzywne…
Żuławska Fromażerka pod Zamkiem w Malborku

Majówka z Żuławskimi Smakami w Novotelu Gdańsk Marina

Zapraszamy serdecznie na majówkowe spotkanie z Żuławskimi Smakami w Novotelu**** Marina w Gdańskim Jelitkowie. Dzięki uprzejmości szefa kuchni – Andrzeja Wielgosińskiego – przeprowadzimy w hotelowym lobby degustację pomorskich serów długo dojrzewających oraz poczęstujemy Państwa regionalnym miodem pitnym z destylarni Piaseckiego. Na miejscu posłuchać będzie można pasjonującej historii XVII-wiecznego sera Werderkase. Żuławska Fromażerka – Joanna Zarembska…
Myśliwiec Okładka

Mięsa z Borów Tucholskich w Żuławskich Smakach

Najbardziej charakterystycznymi cechami dziczyzny są szlachetny smak i oryginalny aromat. Mięso z dzikich zwierząt jest zdrowsze od tego, które pozyskuje się ze zwierząt hodowlanych, ponieważ zawiera mniej tłuszczu i nie jest skażone chemią. W ramach naszego wydarzenia cyklicznego Żuławska Kuchnia Domowa w Piotrze i Pawle na naszym stoisku zakupić można wyroby prosto z Borów Tucholskich -…
na okładkę

Bomba Witaminowa – energetyk naturalnie

Pyłek pszczeli zwany też kwiatowym, to mało znany produkt prosto z pasieki o niezwykłych właściwościach leczniczych. Ponieważ cieszy się on coraz większą popularnością wśród naszych Klientów, pragniemy przedstawić Wam wszystkie korzyści płynące z jego spożywania oraz przepis na naturalny energetyk – Bombę Witaminową. Proces jego powstawania rozpoczyna się od pszczół, które zbierają pyłek z kwiatów,…
na okładkę

Werderkäse – ser z wielowiekową historią powraca!

Zima nie odpuszcza, a my już myślimy o zbliżających się wakacjach! Już niedługo wrócimy wraz z naszymi sezonowymi stoiskami pod Zamek w Malborku i do Trójmiasta. Jak co roku latem królować będą lokalne sery długo dojrzewające, które niezmiennie podbijają serca kolejnych turystów odwiedzających nasz region. Z tej okazji pragniemy przypomnieć historię niezwykłego sera, jakim jest…
wielkanoc okładka

Wielkanocne biesiadowanie po Żuławsku

Moc wielkanocnych inspiracji znaleźć będzie można już w ten piątek w CH Osowa! Jak co miesiąc do centrum handlowego przyjadą prosto ze wsi rolnicy i drobni producenci zrzeszeni w inicjatywie Żuławskie Smaki. Jakie pyszności czekają na gości Jarmarku Wielkanocnego? - Przede wszystkim wiejskie jajka najwyższej jakości! Do tego rozmaite wyroby mięsne prosto z Borów, w…