Bomba Witaminowa – energetyk naturalnie

Pyłek pszczeli zwany też kwiatowym, to mało znany produkt prosto z pasieki o niezwykłych właściwościach leczniczych. Ponieważ cieszy się on coraz większą popularnością wśród naszych Klientów, pragniemy przedstawić Wam wszystkie korzyści płynące z jego spożywania oraz przepis na naturalny energetyk – Bombę Witaminową.

Proces jego powstawania rozpoczyna się od pszczół, które zbierają pyłek z kwiatów, a następnie mieszają go z niewielką ilością miodu, nektaru lub śliny i w postaci uformowanych kulek przenoszą go do ula. Pyłek – oprócz miodu – jest podstawowym pokarmem dla pszczół. Miód jest dla nich pokarmem energetycznym, pyłek zaś uzupełnia witaminy, sole mineralne, białko, tłuszcze i kwasy organiczne.

Bardzo trudno znaleźć w przyrodzie równie bogaty w składniki odżywcze produkt jak pyłek pszczeli. Wykryto w nim około 250 wartościowych składników, m.in.:

  • białko, którego zawartość waha się w granicach 20%-45%. Jest to białko pełnowartościowe, zawierające wszystkie niezbędne do życia aminokwasy egzogenne, a więc takie których organizm nie jest w stanie sam wytworzyć.
  • witaminy szczególnie z grupy B, ale również A, D, E, K, kwas foliowy, inozytol, biotynę, kwas pantotenowy
  • składniki mineralne: potas, fosfor, wapń, żelazo, kobalt, mangan, krzem, siarka, miedź, cynk, sód, molibden, a także 24 pierwiastki śladowe
  • tłuszcze – w pyłku wyodrębniono 12 kwasów tłuszczowych
  • węglowodany, cukry proste, dwucukry, wielocukry
  • enzymy: amylaza, inwertaza, fosfatazy, peroksydazy
  • kwasy organiczne: jabłkowy, mlekowy, cytrynowy, winowy, szczawiowy, bursztynowy
  • olejki eteryczne, rutyna, antybiotyki

Różnorodność składników zawartych w pyłku stanowi o sile jego działania. Jakie są więc jego właściwości:

Odtruwające

  • wzmacnia organizm, reguluje przemianę materii, działa antyanemicznie (zwiększa liczbę czerwonych ciałek we krwi), zwiększa poziom żelaza w surowicy krwi;

Detoksacyjnie

  • pyłek osłania tkankę wątrobową przed zatruciem substancjami toksycznymi, a w przypadku zatrucia ułatwia wydalanie toksyn, ułatwia odnawianie tkanki wątrobowej uszkodzonej innymi przewlekłymi chorobami, przyjmowaniem dużej ilości leków, pyłek podnosi odporność organizmu na zakażenia, zwiększa ilość limfocytów, zwiększa ilość przeciwciał, przyspiesza leczenie zakażeń;

Antydepresyjnie

  • zmniejsza nerwowość, rozdrażnienie, wzmacnia system nerwowy osłabiony na skutek stresu lub przepracowania, zwiększa ukrwienie tkanki nerwowej, podwyższa sprawność psychiczną, zwiększa koncentrację układu nerwowego;

Antyalergiczne

  • stosowanie pyłku wspólnie z miodem skutecznie leczy katar sienny, astmę lub znacznie łagodzi ich objawy;

Przeciwmiażdżycowe

  • pyłek obniża poziom lipidów (trójglicerydów i cholesterolu), hamuje agregacje (zlepianie) płytek krwi, wspomaga więc ograniczanie miażdżycy oraz leczenie stanów pozawałowych;

Antybiotyczne

  • jest skuteczny w leczeniu stanów zapalnych jamy ustnej, w przewodzie pokarmowym pyłek niszczy lub wstrzymuje działalność bakterii chorobotwórczych;

Lecznicze schorzeń prostaty

  • w początkowym stadium choroby hamuje ją, zmniejsza możliwość nawrotów, w przewlekłym zapaleniu wspomaga leczenie prostaty antybiotykami;

Reguluje trawienie

  • wspomaga leczenie silnych zaparć, wspomaga leczenie choroby wrzodowej żołądka i dwunastnicy, zmniejsza krwawienia;

Wspomagające leczenie cukrzycy

  • Wyciągi z pyłku kwiatowego zwiększają wydzielanie insuliny, pyłek spożywany przez chorych na cukrzycę skutecznie pomaga obniżyć poziom cukru we krwi.

Kuracja pyłkowa, aby dała dobre efekty, powinna trwać od 1 do 3 miesięcy, nawet kilka razy w roku. Po każdym cyklu leczniczym wskazana jest przerwa. Pyłek pszczeli najlepiej rozpuszczać w wodzie, bo dzięki temu zwiększa się jego przyswajalność (jego powłoczka ochronna pęka). Nierozpuszczony pyłek przyswajany jest jedynie w 10-15%, a po rozpuszczeniu – w 60-80%.

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA BOMBY WITAMINOWEJ

Pyłek należy zalać ciepłą, przegotowaną lub przefiltrowaną wodą (o temperaturze nieprzekraczającej 40 stopni) i zostawić na minimum 3 godziny. Przed wypiciem dosłodzić miodem do smaku, a następnie wypić – najlepiej rano, na pół godziny przed jedzeniem. Zamiast wody możemy też użyć mleka, jogurtu lub soku owocowego.

W celach wzmocnienia odporności dorosłym zaleca się spożywanie ok. 20 g pyłku dziennie (najlepiej rozbić na 2-3 porcje i spożywać ok. pół godziny przed posiłkiem). W celach terapeutycznych ilość można podwoić (40 g pyłku dziennie), nie ma obaw przedawkowania. Dzieciom (powyżej 3 lat) zaleca się połowę dawki dla dorosłych (ok. 10 g czyli 2 łyżeczki).