Żuławskie Smaki Na Jarmarku św. Dominika 2018

Jako zrzeszenie Rolników i Drobnych Producentów „Żuławskie Smaki” weźmiemy udział w tegorocznym Jarmarku św. Dominika. Co przygotowaliśmy dla gości tego wyjątkowego wydarzenia?

– To przedsięwzięcie nad którym pracujemy od ponad pół roku – zdradza Joanna Zarembska, fromażerka zrzeszona w Żuławskich Smakach – Specjalnie na tę okazję mistrzowie lokalnej stolarki budują dla nas drewniane stoisko, które swoim kształtem nawiązywać będzie do żuławskich domów podcieniowych, zabytkowej architektury charakterystycznej dla tego regionu. Obecne będą również akcenty związane z żuławską ceramiką i nie tylko.

W ramach inicjatywy powstanie Pub Podcieniowy, w którym skosztować będzie można regionalnych alkoholi, takich jak niesycone miody pitne i tradycyjne nalewki prozdrowotne. Zrzeszenie podjęło również współpracę z marką Tyskie. Piwo, którego historia sięga XVII wieku, z pewnością będzie się świetnie komponowało z pysznościami dostępnymi w Pomorskiej Fromażerii – stanowiącej drugą część projektu.

– Szeneker, Tylżycki, Skarszewski… Wszystko to, czym pomorskie serowarstwo szczyci się w kraju i zagranicą – wylicza Pani Joanna – Największą atrakcją będzie jednak Werderkäse, tradycyjny ser żuławski z XVII-wieczną recepturą. Został on odtworzony w Żuławskim Domu Sera przez duet Marka i Jacka Opitzów. Dzieje tego sera są burzliwe i równie ciekawe, jak ciekawy jest jego wyjątkowy smak. O perypetiach związanych z zaginioną recepturą oraz z jej odtworzeniem opowiadać będę w czasie pokazów fromażerskich i degustacji, które odbywać się będą na naszym stoisku.

Pub Podcieniowy i Pomorska Fromażeria staną na Targu Węglowym i będę czynne przez cały okres trwania Jarmarku św. Dominika.

– Zabierzemy Państwa w kulinarną podróż po Żuławach. Zapraszamy serdecznie! – zachęca żuławska fromażerka – To wyjątkowa okazja, aby odkryć bogactwo regionalnych smaków oraz poznać ich fascynującą historię.