Majówka z regionalnymi serami w Novotelu Gdańsk Marina

Majówka z regionalnymi serami już za nami! Serdecznie dziękujemy wszystkim zainteresowanym za obecność i zakupy. Jesteśmy bardzo dumni z faktu, że promowane przez nas przysmaki spotykają się z tak ciepłym przyjęciem ze strony gości z całej Polski oraz z zagranicy.

Na wstępie chcielibyśmy serdecznie podziękować Andrzejowi Wielgosińskiemu – Szefowi Kuchni w restauracji Gdańskiego Novotelu Marina – za zaproszenie na kilkudniowy pokaz fromażerski, który mieliśmy okazje zorganizować w tym nadmorskim hotelu. Joanna Zarembska – zrzeszona w naszym Zrzeszeniu fromażerka  – opowiadała o długo dojrzewających serach z Żuław, Kaszub, Kociewia i nie tylko. Podpowiadała jak dobrać ser do miodu pitnego, czym się różnią poszczególne rodzaje miodowych trunków oraz jak wykorzystać je serwując domowe drinki.

Goście hotelu chętnie brali udział w pokazach i degustacji. Wśród dzieci wielką popularnością cieszył się z kolei Kajmak – tradycyjny krem pomorski wpisany na listę produktów tradycyjnych. Najmłodsi dowiedzieli się w jaki sposób powstaje ta „domowa krówka” oraz jaka drogę przebył oryginalny kajmak zanim trafił z Turcji na dwory magnatów polskich – jako wpływ orientalny na nasza kuchnię.