Pracownia Chleba Malwa

Domowy chleb bez chemii

Piętnaście lat temu Pani Malwa natrafiła w prasie naukowej na artykuł, w którym podany był chemiczny skład chleba dostępnego w sklepach. Liczba ulepszaczy, jakie współcześnie dodaje się do pieczywa wstrząsnęła zwolenniczką zdrowego odżywiania. Pani Malwa postanowiła sama wypiekać chleb dla swojej rodziny i przyjaciół. Po kilku latach już nie tylko rodzina, ale również bliżsi i dalsi znajomi zamawiali u Pani Malwy domowe pieczywo. Mąż Pani Malwy – Jacek wpadł na pomysł stworzenia Pracowni Piekarskiej. Pani Malwa piecze swoje chleby na żytnim zakwasie – bez drożdży. Do pieczenia używa mąki żytniej – grubo mielonej. Dzięki tego typu mące chleb na długo zachowuje świeżość. Pieczywo z pracowni Pani Malwy zawiera aminokwasy, błonnik, witaminy z grupy B, kwas foliowy oraz cynk, magnez, wapń i żelazo. Nic więc dziwnego, że kiedy Pani Malwa jest gościem Jarmarku Żuławskiego, wypiekane przez nią chleby i bułki rozchodzą się w tempie ekspresowym.