Spółdzielnia Mleczarska Skarszewy

Regionalne sery z historią

Spółdzielnia Mleczarska w Skarszewach funkcjonuje nieprzerwanie od ponad stu lat. Największą dumą zakładu są sery długo dojrzewające – trzymiesięczne Brylanty z dodatkami oraz „Książę Skarszew”, Szeneker, sześciomiesięczny ser typu szwajcarskiego nagradzany wielokrotnie na targach serowarskich i fromażerskich zarówno w Polsce jak i zagranicą.

To właśnie Mleczarnia w Skarszewach podjęła się produkcji tradycyjnego sera żuławskiego Werderkäse, którego XVII-wieczna receptura została odtworzona przez zespół pasjonatów sztuki serowarskiej oraz historyków regionu z Żuławskiego Domu Sera w Żelichowie-Cyganku. Warto również wspomnieć, że zarówno Werderkäse jak i młode sery Skarszewski oraz Tylżycki, zostały odznaczone certyfikatem Dziedzictwo Kulinarne Pomorza.